Metin boyutunu artır: A A A

Şefkatli İletişim

3 dakika okuma

Kanser tanısı konmuş yakınları ile iletişim kurma konusunda bakıcılar için ipuçları

Bu makale genel bilgiler içerir ve herhangi bir bireye özgü ruh sağlığı kılavuzunun ya da profesyonel ruh sağlığı danışmanlığı ya da desteğinin yerini alması amaçlanmamıştır.

 

Bir yakınımıza kanser teşhisi konulduğunda, çoğu zaman söylenecek doğru kelimeleri bulmakta zorlanırız.1 Burada, gerçekten ne demek istediğinizi, en gerekli olduğu zamanda söylemek için bazı yararlı ipuçları bulabilirsiniz.

 

Samimi sözlerinizle destekleyin

Bir kişiye kanser teşhisi konulduğunda, üzüntü, kafa karışıklığı ve korku hissedebilir.1 Ne kadar zor olsa da meraklı sorularla, kendi üzüntünüzü ifade eden sözler veya istenmeden verilen tavsiyelerle bu duyguları yoğunlaştırmamaya çalışın. Bunun yerine, içten destek sözlerinizle onu destekleyin.1 Şuna benzer bir şey söyleyebilirsiniz: “Duyunca çok üzüldüm. Lütfen seni sevdiğimi ve senin yanında olduğumu unutma.” Bu arkadaşınız veya aile üyenize yanında olduğunuzu hissettirmenin basit ve dolambaçsız bir yoludur.1

 

Onların izinden gidin

İletişime geçtikten sonra, konuşmanın duygusal tonunu onların belirlemesine izin verin.1 Herkes kanserle farklı şekilde mücadele eder. Bu, mümkün olduğunca normal yaşamına devam etmek isteyen bir arkadaşınız olabilir. Öyleyse, teşhisten önce konuştuğunuz aynı konulardan konuşun.1 Öte yandan, bu kişi sizinle nasıl hissettiğini, doktor muayenelerini ve korkularını paylaşmak isteyen bir aile üyeniz olabilir. Durum buysa, iyi bir dinleyici olun ve cesaret verici ifadeler kullanmaya çalışın.1 Her iki durumda da nasıl isterlerse o şekilde sizden destek almalarına izin verin.1 Pozitif kalmak gerçekten önemlidir; bu nedenle kafa karışıklığı ve üzüntü gibi hislerinizi kanser olan kişi dışındaki kişilerle paylaşın.

 

Yardım teklifiniz açık ve net olsun

Bir kanser tanısı, yaşamı alt üst eden randevular, beklenmedik yorgunluk nöbetleri ve günlük hayatın yönetilmesini zorlaştırabilecek diğer sorunlarla birlikte gelir. Aileden ve arkadaşlardan nasıl yardım alınabileceğini bilmek de zor olabilir.1,2 Yardım etmek istediğiniz konuları çok açık net olarak söyleyerek üzerlerindeki baskıyı ortadan kaldırın. Örneğin, şöyle muğlak bir şey söylemeyin: “Sana nasıl yardımcı olabileceğimi söyle.” Bunun yerine, Sen ve ailen için yemek yapmak istiyorum. Bu hafta hangi akşam yemek getireyim?”, ya da, “Tedavilerden sonra yoruluyorsundur. Kızını Çarşamba günü öğleden sonra parka götüreyim mi? Biraz dinlenmiş olursun,” deyin.1,2 Bu, hastanın kendisine nasıl ve ne zaman yardımcı olabileceğinizi düşünmesine gerek kalmadan teklif edilen yardımı kabul etmesini sağlar.2

 

İletişimin kopmasına izin vermeyin

Kanser, bir kişinin kendini izole hissetmesine yol açabilecek kadar stresli bir deneyimdir. O kişiye ulaşmaya kararlıysanız, önemsendiğini hissetmesi için ona destek sunmaya devam etmeniz önemlidir.2 Bunu, düzenli olarak onları arayıp mesaj göndererek, onlara notlar yazarak ve onları ziyaret ederek (ancak habersiz şekilde değil) yapabilirsiniz.2 Bu açık ve net yardım tekliflerini sürdürün.2 Onları neşelendirmek için küçük hediyeler veya çiçek bile gönderebilir ve onları düşündüğünüzü bilmelerini sağlayabilirsiniz.2 Akılda tutulması gereken önemli bir şey: onlarla her iletişim kurduğunuzda bir yanıt beklemeyin. Tedavi sürecinden geçen biri, bir mesaja yanıt veremeyecek veya bir teşekkür notu yazamayacak kadar yorgun olabilir. Ama arkadaşlardan ve aileden alınan içten mesajların bu zor dönemde desteklendiklerini hissetmelerine yardımcı olmak açısından çok işe yaradığını unutmayın.2

 

Referanslar:

  1. Cancer.Net. Doctor-Approved Patient Information from ASCO®. Talking With Someone Who Has Cancer. https://www.cancer.net/coping-with-cancer/talking-with-family-and-friends/talking-about-cancer/talking-with-someone-who-has-cancer. Erişim tarihi: 17.05.2021.
  2. Cancer.Net. Doctor-Approved Patient Information from ASCO®. Supporting a Friend Who Has Cancer. https://www.cancer.net/coping-with-cancer/talking-with-family-and-friends/supporting-friend-who-has-cancer. Erişim tarihi: 17.05.2021.

 

PP-ONC-TUR-0510 (Haziran 2021)